Fastavalkompendiet 2011

Fastaval præsenterer sit fjerde kompendie i nyere tid på dette års con. I år er kompendiet ikke et selvstændigt hefte, men derimod en del af Fastavals Jubilæumsmagasin (med Lars Andresen ved roret).

I år er der ni forskellige artikler med, som henvender sig enten til spilledere eller til spillere. Fælles for alle artiklerne er, at de handler om praksis i rollespil. Vi har ikke med rollespilsteori, men med konkrete råd om, hvordan man forbedrer sit rollespil.

Fredag d. 8. april kl. 16.00 på Ørsted Cafe giver vi en præsentation af artiklerne for at fejre dem. Kig forbi. Nedenfor kan du få en kort – alt for kort – forsmag på, hvad der venter. På Fastaval vil du naturligvis modtage Fastavalmagasinet, og der få fornøjelsen af at læse både disse artikler og resten af magasinet, som vidt og bredt beretter om Fastavals 25 år med rollespil.

Kompendie-artiklerne

At jappe i rollespil, og hvordan du undgår det

af Simon James Pettitt

Går det ikke, sidder alle og tænker: åh, får dette ikke snart en ende? Så stop, og snak om hvorfor man jappede. Måske kan man ligefrem lære noget til næste gang. Er det fordi energien er brugt op? Er der noget med scenariet, der ikke fungerer? Er det fordi spilgruppe og scenarie ikke passer sammen? Eller er denne del af scenariet bare ikke fedt at spille?

Nogle gange går der kedsomhed i rollespillet. Der er noget, som ikke dur, og Simon fortæller os, hvad man kan gøre ved det.

Bliv den vildeste actionhelt

af Kristian Bach Petersen

I scenarier hvor der ikke regler, er det ekstra vigtigt, at spillerne er med til at beskrive, hvis ikke scenariet skal ende som en lang malerisk monolog fra spillederens side. Husk dog stadig, at begrænsning er en dyd og der også er andre spillere om bordet. Spred dine ideer ud, så du ender med en masse små, skarpe og interessante beskrivelser.

Fed action er ikke kun noget spilleder gør, det er også noget spillerne bidrager med, og Kristian viser, hvordan det skal gøres på den fede måde.

The Person Within

af Anne Vinkel Hansen

& Monica Hjort Traxl

Så altså: Den indre person bor inden i din spilperson. Det, du går efter her, er at tage din fornemmelse af den indre person, følelsen af et andet univers, og lægge den ind inderst i din

spilpersons sjæl. Gå din spilperson igennem, hold fast i fornemmelsen af den indre person, og tænk over, hvad det betyder for din spilperson, at han har din person within inden i sig.

Er din rolle flad, uden dybde og uden substans. Følg Monica og Annes vejledning i at berige din spiloplevelser med komplekse roller.

Spillederetikette

af Thais Munk Laursen

I hvor høj grad kan du tillade dig at fortolke på scenariet?

Uanset hvad, kommer du til at fortolke scenariet i en eller anden grad, og du sætter derved dit eget præg på det som spilleder. Hvor langt kan man så gå med den fortolkning? Mange forfattere har oplevet, at høre om afviklingen af sit scenarie og så have svært ved at genkende det, fordi der er blevet ændret voldsomt på det.

Som spilleder har man et ansvar for det scenarie, man sidder med, og det er ingen let opgave. Thais vender og drejer de forskellige udfordringer.

At jage den store drage

af Frikard Elleman

Det intense spil er ikke kun store armbevægelser og hævede stemmer. Der kan være lige så intenst spil i konflikter, der ikke eksploderer, men i stedet langsomt bygges op. Der kan være lige så intenst spil i forsoning eller omsorg, i den forknytte og formelle victorianske middag som i det voldsomme forældreopgør. Fadermordet kan være lige intenst, om det bliver afgjort med vold eller med akademiske manøvrer. Det intense spil foregår ikke nødvendigvis for dine lungers fulde kraft, men formår altid på en eller anden vis at være uafviseligt.

Frikards artikel er guiden til det intense rollespil. Det er, når der virkeligt skal være bid i dine rollespilsoplevelser.

Du kan blive en Sword & Sorcery-helt!

af Troels Ken Pedersen

Din karakter er skabt af dit kød og blod. Mennesker drives af basale og banale drifter, ikke af abstraktioner. Bag ethvert abstrakt eller uoverskuelig mål, det være sig at redde verden eller løse gåden om cirklens kvadratur, lurer basale dyriske motivationer. Desuden, hvad er en Sword & Sorcery helt? Det har ikke noget videre at gøre med steroider og bjørneskindsunderbukser, det handler om lidenskabelig appetit på livet. Rigtige Sword & Sorcery helte vil, hvad end de vil,

Mangler din karakter fokus? Mangler den retning? Så er det fordi, det ikke er en Sword & Sorcery-helt. Troels hjælper din spiloplevelse på vej med denne artikel.

Giv nu slip!

af Oliver Nøglebæk

Den gode nyhed er at det faktisk er lettere at spille uden de benspænd, end med. Man skal give slip og stole på sig selv og de andre om bordet. Tænk på det som en genvej, en smutvej bag om dit ego. Det handler faktisk om at være doven, springe over hvor gærdet er lavest og tænke mindre på hvad det er du laver. Det lyder måske som noget dine medspillere vil synes er træls, men faktisk er det lige så meget for deres skyld.

Præstationsangst finder man også blandt rollespillere. Kan man nu også gøre det godt nok, når de andre spillere er så seje, og scenariet bruger fancy mekanikker? Ja, man kan, og Oliver viser dig vejen.

Tips og tricks fra den gamle dungeon

af Morten Greis Petersen

Der er en ting mere med terninger. Man kan godt i kampsituationer komme med en drabelig beskrivelse af trolden, der svinger sin kæmpestore trækølle, men det er også virksomt, at man med stort drama finder sin yndlingsterning frem, og at man med glæde ruller den. Når man ruller et critical hit, er det ikke held, men fordi man er sej spilleder, og når man ruller en 1’er, er det en forbistret forbier, netop som man skulle knuse disse stygge helte, der er trængt ind på troldens enemærker.

Der er med andre ord et dobbelt spil.

Det er så min artikel. Jeg hiver nogle af de lumske tricks fra spilleders værktøjskasse frem, som meget handler om det spil, der er mellem spillere og spilleder, som der er et mellem f.eks. publikum og filmmagere.

Arketyper – Retfærdiggørelse og håndtering

af Louise Floor Frellsen

Når du først har fundet ud af, hvordan din karakter er en arketype, er det ved at være tid til at lede efter måder, hvorpå han ikke er det. Her skal man til at søge efter detaljerne. Når man arbejder med en arketype, skal der ikke så meget til for, at noget virker anderledes, hvis der er noget man studsede bare lidt over, kan man måske forstærke det aspekt og gøre det til et hovedpunkt i karakteren.

Nogle roller er klicheer, andre er arketyper, men de kan alle blive til spændende roller – du skal bare følge Louises kyndige råd.

Kompendierne er et projekt, der har til formål at udbrede kendskabet til rollespilsteknikker for både spillere og spilledere, og det har til formål at dokumentere og bevare kendskabet, da mange af teknikkerne oftest kun læres direkte fra

De tidligere kompendier kan downloades herfra (spilleder 2007, spiller 2008, spilleder 2008, spiller 2009, spilleder 2009).

Projektet vil fortsætte igen til næste års Fastaval, og har du lyst at bidrage, skal du være velkommen. Smid en kommentar nedenfor eller send en mail.

Advertisement

~ af Morten Greis på 8. april 2011.

20 kommentarer to “Fastavalkompendiet 2011”

 1. Jeg har (for første gang må jeg med skam indrømme) læst alle artiklerne i kompendiet, og det er spændende læsning. I de gamle Fønix-dage (1994,1995) havde vi en artikeltype med navnet HMSBR (Hvordan Man Spiller Bedre Rollespil) og det er fedt at se 3. generation af den type artikler, for det bliver tydeligt, at der også er kommet så mange flere strenge at spille på som spiller – ikke kun som forfatter.

 2. Kan det virkelig passe at ingen af forfatterne på artiklerne har haft deres fastavalscenariedebut før mig?

  Øv, jeg er blevet et gammelt røvhul.

  • tilsyneladende. Med din debut i 2002 slår du dem alle, men i det mindste har du bidraget til kompendiet tidligere – og du kan komme til at gøre det igen.

   • Min fastavaldebut var 2004: Sønner og sammen. Havet93 blev skrevet til TRoAcon og kun kørt for et hold (men det er faktisk et ok scenarie).

   • Ah, jeg troede du regnede generel scenarie-debut. Men årets kompendieforfattere er sikkert stadig årsunger i forhold til dig 🙂

   • Ja. Men hvis vi snakker generel scenarie-debut så har Troels to år på mig 😉 (Hans Gnierens Skat er fra 2000).

   • Det tænkte jeg nok. Han er også en meget gammel mand. 🙂

   • Jeg er så gammel, at min d12 er fra mit røde D&D basic bokssæt …købt på engelsk fordi det endnu ikke var oversat til dansk. Mine øjenbryn er meget buskede! 😛

   • Kalder du det gammel! Ha! Jeg har stadig hele mit sæt af terninger fra det engelsk røde sæt – og det er fra den gang, hvor der ikke var et dansk alternativ – og jeg spiller stadig med de terninger!
    (Som nu ganske vist er meget runde for plastikket, de er lavet af, er blødt og dårligt, så hjørnerne bliver slidt af)

    😀

   • Morten: Hvis du havde fået skrevet Lømler ville du have F-debut før mig.
    Til gengæld slår jeg din generel scenarie-debut med et par måneder 😀

   • Fordømt! Skulle have valgt en con tidligere på året, skulle være gået efter ConDome i stedet.

    Spøjst, som Lømler bliver ved med at vende tilbage. En eller anden dag tager jeg mine noter frem og skriver den rigtige og endelige udgave af scenariet (sidst var jeg dybt begravet i et speciale og havde ikke tid).

 3. Jeg debuterede jo faktisk laaaang tid før jer andre, og med et livescenarie endda – så holdt jeg bare en pause på 10 år efterfølgende.

 4. Jeg var lige ved at skrive “alexandria, or it didn’t happen”, men det er jo, heldigvis, ikke en konkurrence 🙂 Godt det snart er Fastaval.

  • Hehe, jeg har med vilje undladt at orientere Peter B. om præcis den deltaje, så scenariet er på Alexandria, men mit navn er ikke på det – kun tovholders navn er på, og mit problem er, at jeg kan ikke huske navnene på de andre arrangører, og det er folk, som jeg ikke har set i snart 15 år.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: