[Miljøet] Skriv det!

good-writing-is-hard-work

Inspireret af den verserende fjæsbog-debat om hvorfor der ikke er flere scenarier med de Store Systemer på Viking-Con, og conner i det hele taget.

Med jævne mellemrum lyder der klager i miljøet over at der ikke er nok old school dungeon kravl, investigation, emo-intrige-vampyrer, action, GURPS, andre system-scenarier, whatever. Således også her. I dette tilfælde er det så rollespils-udbuddet på Viking-Con 33, der holder for, men diskussionen forekommer velkendt.

Den korte version er, som Asbjørn skrev, hvis I savner det, så skriv det. Dansk rollespil er i ikke ringe grad et do-ocracy. Forfatterne skriver af interesse og kærlighed, og hvis ikke man elsker old school/system/whatever, så er det pænt dumt at skrive, når timelønnen for danske con-forfattere ikke er bedre end den er (Den er ikke-eksisterende, og godt det samme). I øvrigt slår denne kritik mig ikke som helt fair ift. VC33, hvor Hinterlandet fylder en del (og det er et seriøst fremragende take på D&D som forener de klassiske dyder med moderne “rollespilsteknologi” – og jeg har for nylig fået min dværg op på niveau 7), og hvor der er både action, investigation og fantasy udover Hinterlandet. Bevares, mit zombie-scenarie er lidt i den artsy ende, men det er et m*therf*cking zombie-scenarie.

Men når det så er sagt, er der så noget om det?

.

Kan systemscenarier komme med på conner?

På Viking-Con, og de fleste conner, klart ja. Hvis du byder ind med rollespil, og det ikke er helt hen i vejret, så kan du få noget med. Så skriv glad GURPS vampyr action/investigation i en kælder! Undtagelsen her er selvfølgelig den sædvanlige elefant i rummet, Fastaval, de artsy scenariers hjemmebane. Men vi går efter at få en ganske stor spredning af scenarier, inklusive old-school ting, så problemet er ikke at komme ind med et system-scenarie, men at komme ind overhovedet, fordi konkurrencen er lidt hård. Det vilkår er de artsy scenarier også underlagt.

.

Får systemscenarier lige så mange brownie points?

Her har vi fat i lidt mere. Systemscenarier kan godt få brownie-points (med hvilket jeg mener social anerkendelse), men i den artsy ende af con-skriveriet er det lidt mere op ad bakke for systemscenarier end for “den rene kunst”. Og i disse dage er det klart den artsy ende, som er motoren i dansk con-rollespil. Så tørster du efter gyldne pingviner, skal du nok i alt fald lave en eller anden artsy vinkel på dit old school stuff – rent klassisk dungeon-crafting får det nok lidt hårdt. Her vil jeg så umiddelbart mene at løsningen snarere er at holde op med at halse helt så meget efter pingviner, og efter Fastaval, snarere end at stille sig op med en sur mine og forlange FV-scenariepladser og pingviner udleveret. Og ikke mindst at gøre noget ud af at uddele egne brownie points og føre egen inspirerende, engagerede samtaler om de ting, man går op i. Udvikle på de dele af netværket, der understøtter de ting, man godt selv kan lide.

 

Til slut skal jeg nævne, at denne (som udgangspunkt lidt sure og irriterende) samtale førte til smuk, konkret handling i form af at få opsat D&D femte udgave (den nye) demo-scenarier på Viking-Con 33, i samarbejde mellem Fantask og Faraos Cigarer. Det er sådan, det gøres!

~ af troelsken på 3. september 2014.

8 kommentarer to “[Miljøet] Skriv det!”

 1. Amen. Og jeg er ret sikker på, at der en stor mængde social anderkendelse at hente blandt en ikke uanselig deltagerskare på Fastaval, hvis man laver et godt systemscenarie.

  • I høj grad. Det er så bare at rent faktisk få udmøntet det i positiv, brownie points-givende samtale.

 2. Fedt indlæg Troels.

  Jeg kan ikke lade være med at tænke på hvorfor ikke en af de store danske conner tager fat i et af de store spilfirmaer (f.eks. Wizards of the coast) og laver en sponsor pris for bedste system scenarie (F.eks. Prisen for bedste D&D 5.0 scenarie). Det vil give firmaet en masse pr, som måske sender nogen penge/ressourcer den anden vej (til forfatteren og connen).
  Hvorfor er der ikke nogen der gør det?

  Når det så er sagt tror jeg stadigvæk det er svært at få folk til at skrive system-scenarier i Danmark. At bruge et system betyder at du kræver at enten dine spillere eller spilleder kender systemet i forvejen hvad smider nogen spillere væk, men samtidigt er det også mens til at binde en som forfatter hvad de færreste bryder sig om.

  • Tja, det er jo ret meget sådan, en del conner gør det i USA (og tænkeligvis andetsteds). Noget af det er nok størrelsesforhold og “båndbredde”. Når man nu godt er klar over, at der ikke kommer til at være hverken forfattere, spilledere eller spillere til SÅ mange forskellige rollespil, vil man så sætte et incitament op for, at 10 af scenarierne skal være D&D 5th?

   Og som du siger, det indsnævrer, uanset at det måske OGSÅ tiltrækker nogle. Ikke mig, for nu at sige det mildt, men nogle.

   • Jeg tror en væsentlig grund til, at connerne herhjemme ikke får sponsorater af den art, er at herhjemme er connerne foreningsconner, mens de (store) i USA er firmaernes conner. Derudover har de allerede en form for støttemodel i form af deres society-spil. Både D&D og Pathfinder har hver deres society-spil, hvor firmaerne gladeligt sender scenarier ud. Det er blandt andet det, som Pathfinder Society herhjemme gør brug af.

 3. […] Det fik Troels til at skrive på planB bloggen, at vi da bare kunne skrive det. […]

 4. Jeg synes desværre at “så gør du det”-argumentet har det med at afspore hvad der kan være en seriøs debat om hvorvidt arrangører mm. gør hvad de kan for at tiltrække skribenter, hvordan de gør det, og om fokus på f.eks. at skaffe kunst går ud over at skaffe god, gedigen underholdning. Det bliver alt for ofte italesat som om det er the do-nots der klager over udvalget, men ærligt talt: Den verserende utilfreds om navnlig VC er kommet fra folk som har bidraget på den ene eller den anden måde. Det er svært at blive virkelig skuffet over noget, som man ikke har lagt tid og kræfter i.

  • Ja, og SKRV DET! er også kun den korte version. Men det har været min oplevelse, at en god del af kritikken mere har været “øv, jeres artsy lort er noget møg” end “hey, denne her ting som jeg godt kunne lide var VILDT sej, godt du lavede den” – og det sidste er nok en del mere motiverende. Derudover synes jeg efter at have kigget ud over VCs program i år slet og ret ikke at det er fair at hævde, at traditionelle/populistiske interesser ikke bliver tilgodeset. Derfor ender jeg med en følelse af at kritikken for en dels vedkommende ikke er vildt konstruktiv.

   Men det er ikke løgn at der ER både formelle og uformelle magtstrukturer i spil. Nødvendigvis. Som jeg vist skrev engang (og også linkede i indlægget): https://planbrollespil.wordpress.com/2014/04/04/miljoet-netvaerker-nordvaerker/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: