[Miljøet] Tendenser i con-rollespil

Jeg tager udgangspunkt i Fastaval, da Fastaval er noget af et con-klokkefår, og da det er i anledning af Fastaval, at jeg her sidder med en fantastisk situation, som jeg bliver lidt nødt til at dele lidt af med jer. Situationen er 63 synopser indsendt til Fastaval, hvilket ikke bare er en masse fantastiske idéer til rollespil, der er også nok til, at man kan ane tendenser.

Alt her er strengt anonymt. Jeg taler kun om ting, der er nok af til at det kan kaldes tendenser.

Så, without further ado:

Terapi

i terapi

Der er rigtig mange scenarier, der anvender terapi-situationer i rollespil, og som anvender terapi-redskaber som rollespils-virkemidler. Jeg spørger lidt mig selv hvad der egentlig ligger i, at dansk/nordisk rollespil i den grad går i terapi, men jeg har svært ved at være meget forbeholden, for der er rigtig meget godt, der betræder disse territorier. Lige fra det vidunderligt fjollede til det sublimt forfærdelige.

.

Halvfemserne

bøfler

Hvad enten vi taler om gammeldags system-action eller indædte intrigescenarier, er der tydeligvis stemning for halvfemserfest i con-rollespil. Det er i mange tilfælde også en fornøjelse at se, at folk ikke bare laver det præcis ligesom i halvfemserne, men anvender vores nuværende masse af erfaringer og teknik sammen med halvfemser-temaer og halvfemser-former. Pop-stakit og buffalo-sko kan faktisk se forbløffende cool ud. I alt fald metaforisk, eller noget.

.

Mænd der skriver kvinder

pygmalion

På Fastaval 2014 var der en synlig tendens af scenarier skrevet af mænd om mænd, som tog maskulinitet og mande-relationer op og kiggede indgående på dem, både kritisk og kærligt. Nu er tiden tydeligvis kommet til mænd, der skriver kvinder. Der er også kvinder, der skriver kvinder, og kvinder, der skriver mænd, men hold da op! …der er mange mænd, der skriver scenarier med ren eller altovervejende kvindelig rollesbesætning. Og så vidt jeg nu kan bedømme det ud fra synopserne er blikket hverken mindre kritisk, eller mindre kærligt, end det var på mændende i år. Der er både mænd som skriver kvinder dybt alvorligt, og mænd som skriver kvinder med glimt i øjet og bevidsthed om, at de er mænd som skriver kvinder. Det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af det, og hvor samtalen bevæger sig hen.

.

Science fiction

Space!

Folk har rigtig mange science fiction idéer. Det er der såmænd ikke noget usædvanligt i, men det er som om der er flere end der plejer. Der var jo også en pæn håndfuld ret varierede, ret succesfulde science fiction scenarier på Fastaval 2014, så det kan være at det til dels er dem, der inspirerer. Og så er fremtiden slet og ret oppe i tiden, på en ret bred og broget måde.

.

Endelig er der også rigtig meget krig og rigtig meget fantasy. Jeg kan dog ikke helt overskue, om det ikke i en eller anden grad plejer at være sådan. Og der er selvfølgelig også en pæn lille håndfuld af spil, der stikker i radikalt nye retninger.

~ af troelsken på 11. november 2014.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: