I frit fald
Her er lidt fra hjemme (-kampagne-) fronten. Vi har startet en Apocalypse World-kampagne, denne gang i kredsløb. Jorden er gået under og er ubeboelig for mennesker. Af Jorden er der kun en psykisk malstrøm af smerte og raseri tilbage, som hjemsøger de overlevende, der forsøger at klare sig på de klynger af rumstationer, der stadig hænger i kredsløb om den døde Jord, og på Månen. Når de sænker paraderne, kan de høre Jorden skrige.
Vi prøver med en nogenlunde hard science tilgang, i kombination med AWs psykiske weird shit. Til det formål sammensatte jeg et lille fact sheet med basis-fakta og basis-tech om hvordan ting fungerer derude. Det kan vi så bygge apokalyptisk badness ovenpå. Og jeg fik lyst til at dele, så derfor, enjoy the spaciness…
.
I frit fald – det lille fact sheet om rummet
Her er et par grundlæggende oplysninger om, hvordan ting fungerer i rummet i fremtiden, efter apokalypsen.
.
Fysik
-
Ingen tyngdekraft. I “frit fald” i rummet har genstande stadig deres vægt i form af inerti, dvs. hvor svære de er at sætte i bevægelse eller stoppe igen, men falder ikke. Et objekt i bevægelse fortsætter, indtil det bliver stoppet.
-
I stedet for tyngdekraft. Man kan simulere tyngdekraft, sådan da, ved at rotere hjul, cylindre eller lignende. Acceleration giver også en følelse af tyngde.
-
Vakuum. Nej, menneskekroppen eksploderer ikke, hvis trykket falder til nul. Men man kan ikke holde vejret pga. trykforskellen, og man får dykkersyge som bare pokker. Men stadigvæk, man kan fortsætte 30 sekunder til et minuts tid eller to på ilten i blodet hvis man er lidt badass, så man har en chance for at gøre et eller andet.
-
Lyd i vakuum. Tomrum bærer ikke lydbølger, så enten bruger man radio, eller også berører man rumhjelme hvis man vil tale sammen.
-
Guns virker fint i tomrum – ilten ligger i sprængstoffet. Rekyl er dog noget skidt i frit fald, hvis ikke man passer på. Og at affyre guns i rumskibe er lidt ligesom i fly i 10 km højde: Ofte en skidt idé!
.
Life support
-
Ilt er det nemt nok at lave ud af vand, og kosmisk set er vand ikke vildt sjældent.
-
Kvælstof er til gengæld lidt af en kostbarhed. Dels skal man bruge noget som ikke er CO2 til at fortynde ilten med hvis man skal kunne ånde luften, dels skal man bruge det til at dyrke planter med.
-
Radioaktiv baggrundsstråling er et pænt stort problem, når man ikke er beskyttet af en atmosfære og et magnetfelt.
-
Vægtløshed er usundt gennem meget lang tid, og medfører tab af knoglemasse og muskelmasse samt hjertekvababbelse, som altsammen bliver ekstra usundt, hvis man nogensinde kommer ud af frit fald.
-
Mad er kostbart og al biomasse genbruges så meget som overhovedet muligt. Mad kommer hovedsagelig fra to kilder:
-
Drivhuse in space.
-
Virkelig ildelugtende og gustne gær-tanke.
-
.
Basis-tech (det her kan alle grupper, der kan klare sig selv)
-
Solceller kan give masser af strøm, hvis ikke man skal bruge eksplosivt meget lige nu.
-
Brændstof får man ved at løbe strøm gennem vand for at skille det i brint og ilt (elektrolyse). Så kan man få energi ud ved at kombinere dem i forbrænding, så de bliver til vand igen under afgivelse af energi.
-
Raketmotorer. Man kombinerer brint, ilt (tilsammen brændstof) og en gnist i en raketdyse, som så slynger det vand, der (gen)opstår i den eksplosive forbrænding, ud i en retning (reaktionsmasse) – og raketten ryger i den anden retning. Det er godt til korte eller hurtige rejser, men til lange rejser kræver brændstofraketter at alt for meget af skibet er brændstof, fordi udslyngningshastigheden ikke er SÅ høj.
-
Brændselsceller. I sådan nogle brænder man brændstof og får strøm ud af det, mere intensivt og kontrolleret end af solceller, og uden at det kræver sol. Plus vand, som man kan elektrolysere igen, eller drikke.
-
Strøm kan også oplagres direkte i kapacitorer (batterier). Basis-tech kapacitorer er lidt nogle skrumler, men de er nyttige til store, pludselige kraftudladninger.
-
Opbygget (og kostbart) CO2 kan enten renses ud af luften ved hjælp af en elektrisk “skrubber”, eller ved hjælp af planter i et drivhus. Begge dele afgiver ilt, så man kan blive ved med at, you know, ånde.
.
Avanceret tech (som vi ikke bekymrer os synderligt om at forstå)
-
Fissions- eller fusions-kraftværker.
-
Superleder-kapacitorer, som kan opbevare ekstremt store mængder strøm uden at det fylder urimeligt meget.
-
Accelerator-raketmotorer, som bruger ekstremt meget strøm til at slynge reaktionsmasse ud med en fart på adskillige hundrede kilometer i sekundet. Så kan man komme langt omkring, uden at det meste af skibet er reaktionsmasse. Plus, det er en pænt fucking stor kanon.
-
AI og anden djævelskab.
-
Avanceret biotech der lægger folk i dvale, eller laver talende hunde, eller whatever.
-
Freaky psykotronisk shit – til dig der lader som om det ikke er dit problem, at Jorden er en skrigende malstrøm af smerte. Held og lykke!
Meget detaljeret. Jeg har lidt lyst til at nitpicke et par småting, men prøver at holde mig tlbage. Det er ment som en kompliment. 🙂
Takker. Og sjovt nok syntes jeg egentlig ikke, det var meget detaljeret.
Tech-delen er det selvfølgelig mest spillere med techy karakterer, der bør kunne. Hvis bare man er nogenlunde med på basis-fysikken, er det til at spille med. Og jeg tjekkede lige, før jeg udløste det, at alle spillerne har noget i nabolaget af matematisk studentereksamen.
Jeg kunne have nørdet det MEGET mere, og havde nok også gjort det den gang “space” rimede på GURPS.
[…] slog elendigt, sidst vi spillede I Frit Fald. Aldrig har jeg set nogen slå så mange toere og treere på to sekssidede terninger. OK, da […]
Playing to lose | planB - this revolution will not be televised said this on 7. maj 2015 hos 15:07 |