Det er uretfærdigt!

Dun3

Jeg har en milliard ting at sige efter Fastaval, men vi starter lige med en tankevækkende lille anekdote om ideologi og hvordan retfærdighed er forskellige ting for forskellige mennesker.

I mit eget spil Dunsains børn starter man med at fastsætte retfærdighed og uretfærdighed. De fire kategorier rigdom/klasse, religion, racisme og køn/seksualitet skal man udnævne to til at have vildt og voldsomt uretfærdige forhold i Dunsain, én til at være sådan omtrent normalt træls, og én til at være ganske idyllisk u-træls (hvilket ligesom sætter det virkelig trælse i perspektiv). I min gruppe blev Dunsain et Mesopotamien-lignende flodland omgivet af ørken og bjerge. Retfærdighed og uretfærdighed så sådan ud:

  • RELIGION: Status — fucked up. Der er en milliard regler og folk bruger virkelig meget tid og kræfter på det. Overtrædelser af religiøse regler straffes grusomt. Dunsain er urgudinden, landet, som alle de andre guder har bundet. De andre guder, som bare er noget, folk har fundet på.
  • RACISME: Status — fucked up. Folket i og omkring flodlandet er rigtige mennesker. Støvfolket, som kommer fra udenfor, ligner bare mennesker lidt. Og guderne siger at vi godt må gøre grimme ting ved dem, hvis vi har lyst, for de er ikke gudernes børn.
  • KØN/SEKSUALITET: Status — moderat i stykker. Egentlig er kønsrollerne og seksualiteten hellig og syltet ind i religiøse regler, men dette er et punkt, hvor folk kan “game” de religiøse regler ret meget. Der er præsteskaber, ritualer og professioner, hvor en lange række afvigelser fra standard-normerne kan få lov til at udfolde sig mostly i fred.
  • RIGDOM/KLASSE: Status — helt OK. Inden for de enkelte bystater er der stort set ingen, der spiser bedre end andre, og heller ingen der går bedre klædt end andre uden for situationer, hvor arbejde eller specifikke religiøse optog kræver det.

Det er med det sidste, at dette her bliver sjovt. Skulle nogen have misset memoet, er jeg sådan en lille smule venstreorienteret. Idéen om at ingen sulter med mindre alle sulter, og at et par nye sko ikke fylder vildt forskelligt i budgettet for forskellige folk, slår mig som virkelig tiltalende. Men ikke alle er som jeg, mystisk nok.

En spiller havde valgt at være søn af handelsfolk fra flodlandet, og i løbet af barndommen/verdensskabelsen begyndte han at spille på, at det generede ham moralsk og æstetisk, at almindelige bondeknolde og fiskere spiste og boede lige så godt som travle handelsfolk. Da vi nåede til at vælge motivationer for anden del af spillet valgte han at kæmpe for at befri de undertrykte, og i første omgang var han på vej om bord i kampen mod socialismen. Jeg mindede ham om at spillet vist gerne ville have at han valgte en af de officielt udpegede uretfærdigheder, så han rettede sig til at det var et religiøst motiveret oprør med sigte på at omstyrte guderne og deres regler, så urgudinden kunne blive fri og tilbedt som det var hendes ret. Og sammen med gudernes regler kunne han også få ram på den forbistrede socialisme! Hans metode var så at samle en broget bande utilfredse tilhængere og bygge sluser på floderne, så han kunne tvangsfortolde flodtrafikken. Hvilket blev til aldeles fremragende og tankevækkende spil!

Til sidst, efter mange kampe og intriger, lykkedes det ham at forene de andre spillere (trods deres uoverensstemmelser og vendettaer mod hinanden) om ét formål: At få gjort kål på ham. Og der var intet af dette her, som ikke var glimrende og tilfredsstillende spil på mange niveauer. Både smukt, spændende, interessant og pænt rock’n’roll.

Og for øvrigt var der to af de andre spilpersoner, som egentlig var væsentligt rædsommere mennesker end Slusernes Herre. Han var bare den som udfordrede systemet nok til, at alle blev enige om at han skulle dø LIGE NU!

~ af troelsken på 11. april 2015.

4 kommentarer to “Det er uretfærdigt!”

  1. Jeg elsker den måde at i en og samme tid skabe verden og grobunden for nogle episke konflikter i det spil. Kunne være man skulle give det en chance alligevel.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: