Julekalender: Bilkort

Årets Plan B julekalender bliver bilkort bygget over nordamerikanske rollespilsdelignere. Lidt ligesom Alexanderbands legendariske diktatorkort, bare med rollespilsdesignere, og ikke helt så meget om hvor mange millioner, de har slået ihjel. Når vi når til den 24. december, vil de udgøre et spilbart deck — se reglerne nedenfor.

diktatorkort

Men hvorfor nu lave et spil kort ud af noget så obskurt som nordamerikanske rollespilsdesignere? Og hvorfor følge med i sådan noge mærkeligt noget?

For det første fordi det er vor smukke hobbys rødder. Rollespil kom til os fra Derovre, og amerikansk rollespil har haft stor indflydelse på, hvordan vi gør det dér rollespils-noget.

For det andet fordi de stadig har masser at byde på. Der har været og er en håndfuld utrolig livlige og frodige rollespilsmiljøer med adgang til stor talentmasse og stort publikum, hvilket gør dem ret dynamiske, både mht. mainstream-produkter og mere specialiserede eller eksperimenterende spil. Som i alt muligt med popkultur at gøre bliver vi løbende påvirket af strømninger derovrefra. Ydermere har nordisk rollespil gennem de seneste år fået nogen indflydelse på et par af de mere interessante nordamerikanske miljøer. Nu er de begyndt at lave nye, spændende og anderledes ting med nogle af VORES tricks, og det er interessant på ganske mange planer.

For det tredie fordi der faktisk er en del sjove og interessante folk i dette her. Mange af dem laver interessante, nye ting og det er muligt at løbe ind i dem på internettet eller til diverse kongresser.

Og glem ikke, at hvis du savner noget, kan du bede om eller lave expansions og boosterpacks. Mangler der Old School Renaissance folk? Boosterpack lige dér. Synes du at de finske spildesignere burde blande sig i kampen? Åbenlys expansion-mulighed.

Der har åbenlyst været meget mere end 24 nordamerikanske rollespilsdesignere at vælge mellem. At nogen er med betyder at jeg synes at de er interessante — at de ikke er med, betyder så langtfra at de er uinteressante. Bare at jeg ikke selv har haft så meget med dem og deres stuff at gøre, eller at jeg har valgt dem fra for at afbalancere decket. Og selv om jeg er indie-fanboy af første bølge, så er der både folk med som er meget ældre, og meget yngre end The Forge. [1]

Formatet

Hvert kort består af navn og billede fire stats og en kort introtekst. Udover selve kortet kommer der for hver dag til at være en introduktion til spildesigneren, hvor de passer ind i rollespilsmiljøerne og rollespilshistorien, og hvorfor de er interessante.

Stat: Debut

Debutår. Tidligere debut-år trumfer senere debut-år.

Stat: Alexandria-styrke

Hvor mange scenarier, de tegner sig for på alexandria.dk, rollespilsverdenens universelt anerkendte internet-navle. Scenarier i systemer som man har skreve, tæller hver for 0,1 scenarie, mens scenarier man rent faktisk har skrevet helt eller delvis tæller 1. Styrken er pr. december 2016 og inkluderer planlagte spil i 2017.

Stat: % Hidsighed

Hvor vilde og blodtørstige er de, mano a mano. [2]

Stat: Kubik

Cylindervolumen i kubikcentimeter. Intet bilspil uden kubik. Måske en rollespilsdesigners vigtigste egenskab? [3]

Reglerne

Rollespils-designerkort spilles som standard bilkort:

Spillet kan spilles af 2 eller flere spillere. Spillet går ud på at vinde alle kortene fra modspillerne.

  1. Alle kortene fordeles mellem spillerne, og der trækkes lod om hvem der starter.
  2. Kortene lægges i en bunke med billedsiden nedad foran hver spiller.
  3. Hver spiller trækker det øverste kort fra deres bunke.
  4. Den spiller der har udspillet kigger på sit kort og vælger den kategori hvor kortet er stærkest (eks. “Alexandria-styrke 4”)
  5. Alle spillere nævner nu deres værdi af den valgte kategori. Den med den bedste værdi vinder alle de trukne kort og lægger dem nederst i sin egen bunke.

Vinderen har nu retten til at vælge kategori i den følgende runde. Punkt 4-6 gentages, indtil der findes en vinder.

Hvis to eller flere spillere deler den højeste værdi i en runde, er der krig. Disse spillere trækker det næste kort i deres bunke, og nævner værdien i SAMME kategori. Er der krig igen gentages proceduren. Løber man tør for kort under krigen genbruges det sidste kort, indtil der falder en afgørelse. Vinderen af krigen får hele puljen af kort.

Hvis man mister alle sine kort er man ude af spillet. Spillet fortsætter til en spiller har alle kort.

GOD FORNØJELSE!

Kortene

#1: Jackson Tegu

#2: Meguey Baker

#3: Jonathan Tweet

#4: Rachel ES Walton

#5: Steve Jackson

#6:Emily Care Boss

#7: Jason Morningstar

#8: Liz Gorinsky

#9: Moyra Turkington

#10: Robin D Laws

#11: John Harper

#12: Whitney “Strix” Beltran

#13: Epidiah Ravachol

#14: Evan Torner

#15: Ben Lehman

#16: Julia Bond Ellingboe

#17: Brand Robins

#18: Luke Crane

#19: Lizzie Stark

#20: Ron Edwards

#21: Sara Williamson

#22: Vincent Baker

#23: Gary Gygax

#24: Avery Alder

 

Booster pack!

#25: Kat Jones

#26: J Li

#27: John Stavropoulos

 

*****

1: Så hvad er The Forge? Et internet forum og community for den første bølge af amerikanske indie-designere, som tilbage i nullerne var en fantastisk motor for nyskabelse og udvikling af både rollespil og rollespilsteori. Det endte også med at blive centrum og boksebold for nogle brede, diffuse og ret trælse internet-kulturkrige, på en meget internet-agtig måde. Til sidst skulle der dårligt meget andet til end at nogen hviskede “The Forge” i kommentarsporet på en boliviansk strikke-blog for at udløse flame-wars.

2: Tag det med et gran salt, jeg kender i de fleste tilfælde ikke deres sjæles indre, sande natur.

3: Under motorhjelmen betyder denne stat to ting. For det første at traditionen forlanger kubik, for det andet er det en vilkårlig, afbalancerende stat. Det har meget lidt at gøre med hvor seje jeg synes at de er som spildesignere. Jeg har haft nok at vælge mellem til at der ikke er nogen med, jeg ikke finder interessante.

Advertisement

~ af troelsken på 27. november 2016.

3 kommentarer to “Julekalender: Bilkort”

  1. […] planB: Bilkortsjulekalender med spildesignere […]

  2. […] Darkness (eksistentiel angst horror – besøg Johs’ julekalender for eksempler), Dread (besøg på planB for Epidiah-kortet senere på måneden). Nogle af de nævnte titler vender jeg tilbage til senere i […]

  3. […] kultursammenstød mellem de nordamerikanske og danske rollespils-miljøer. Nu er det med nordamerikanske spildesignere ikke nyt på Fastaval, og jeg har sådan set skrevet om det før, men denne gang fører jeg det […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: