Regler for at afbryde

I sidste uge spillede jeg Vincent Bakers The Sundered Land med Anne & Lotte. Her løb vi ind i en regel, som regulerer hvordan man afbryder hinanden — eller rettere, hvad man gør i stedet for at afbryde. Og det gav anledning til en interessant lille diskussion om hvordan regler og kultur spiller sammen, som jeg har lyst til at dele.

tsl-caravanguards-72

The Sundered Land

The Sundered Land (“det brudte land”) er en samling af nanospil, dvs. én-sides rollespil, der foregår i en post-apokalyptisk Sword & Sorcery setting kaldet “The Ruins of the Future”. De tager et sted mellem 20 minutter og en times tid eller to at spille, og man kan bære karakterer mellem dem (selv om nogle af spillene er pænt dødbringende) — i hvert spil kan man få defineret et par forskellige egenskaber ved sin karakter. Det er beregnet til at man skiftes til at være den spilleder-agtige spiller. Ret stemningsfuldt, ret uforpligtende, ret spiffy.

Vi fik spillet to gange Caravan Guards, én gang Night Watch og én gang At Ends på en aften. I Caravan Guards er der en regel for at afbryde, som vi kom til at studse lidt over, tale om og more os over.

Afbryde-reglen

When someone’s talking and you want to interrupt, please hold off. Instead, pick up the dice and hold them where everyone can see. Nobody can roll dice [og man afgør udfald ved at rulle terninger] until you’ve had your say.

Kultur & talemønstre

Lizzie Stark skrev for nogle år siden en overlevelses-guide for amerikanere i Skandinavien. Ud over bl. a. fornuftige råd om ikke at bruge cykelstier som fortov (for nordiske cyklister spøger ikke!) har hun også en betragtning om forskelle i samtale-kultur. I USA (sådan groft generaliseret) taber alle ansigt, hvis samtalen går i stå, så der skal tales konstant. Man overtager ordet ved at afbryde, og hvis der ikke er nogen der afbryder, er den talende socialt forpligtet til at blive ved med at tale, uanset om de er løbet tør for ting at sige. Det kan sjovt nok give nogle gnidninger i mødet med nordboer…

Afbryde-reglen gjorde ikke det store for os, for den var ikke skrevet til os samtale-kollektivistiske skandinaviske fucking hippier, men den gjorde heller ikke nogen videre skade — vi klarede os fint. Og nu er det jo ikke sådan at vi ikke selv skriver rollespil med vores eget hjemme-publikum i tankerne — det er bare ikke almindeligt at folk skriver spilmekanik, der så direkte forsøger at forme hvordan folk taler ud fra specifikke, kulturelle forudsætninger. Og helt ærligt HAR jeg prøvet at sidde ved et bord eller to, der godt kunne have brugt en regel til at gøre noget konstruktivt med afbrydelser.

Det er båse sjovt og stort tænkt, og minder mig (igen) om hvorfor jeg er fan af Vincent Baker. Han har specifikt skrevet den regel, fordi han ved hvordan hans publikum taler, og prøver på at opnå en æstetisk/spilmæssig effekt ved at twiste sit publikums tale-mønstre.

Jeg har tidligere selv leget med spildesign, der fucker med hvordan folk taler, i scenariet Gargantuan fra 2016, men det var mere en leg med at gøre sproglig vold synlig ved at have spilleder til at hårdt håndhæve nogle helt bestemte forskrifter for at beskrive de elvere og gobliner, der er scenariets karakterer. At hacke eller twiste generelle samtale-mønstre slår mig som en spændende ting, jeg får lyst til at gøre noget med.

Ikke at jeg ved hvad det skal være. Endnu. Jeg vil bare lige dele min aha! & begejstring.

~ af troelsken på 16. juli 2019.

2 kommentarer to “Regler for at afbryde”

  1. The rule of constant talking: when there is a pause of silence for more than three seconds, roll for a random encounter. Eller for novellescenarier, scenen/akten/spillet slutter, hvis der er en pause på mere end tre sekunder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: