Ikke-ottominerede 20/21 Fastaval-scenarier
Her er nogle dejlige og interessante ting ved fire rollespilsscenarier! De kommer når jeg lige har snakket lidt om sammenhængen.
Fastaval 2021 har været afholdt. Det var online, det var fantastisk! Ikke det samme som normalt, selvfølgelig, men Fastavals geografi var blevet virkelig kløgtigt genskabt i Discord. Fastaval 2020 blev aflyst af pesten, men otte af scenarierne blev spillet her på 2021-Fastaval (de scenarier hvor det kunne give mening, og hvor forfatterne var med på at tage udfordringen med at tilpasse deres spil til at køre online). Sammen med tolv 2021-scenarier havde vi hvad der svarede til det meste af et normalt scenariefelt (plus en masse spændede brætspil!), og et par hundrede aktive deltagere som spillede spillene.
Scenarie-prisen Otto fylder en del i Fastaval-land. En jury giver en håndfuld nomineringer i en række kategorier, og i hver kategori uddeles så én Otto, den gyldne gipspingvin som er rollespils svar på en Oscar. Grundlaget for prisuddelingen er primært scenarierne som skriftlige produkter, men dommerne skæver typisk også til feedback fra spillere, der faktisk har spillet scenarierne. Alle andre 2020-ottoer end Deltagernes Pris blev uddelt i 2020, så der har spiller-feedbacken været minimal – det er jo et par år, hvor vi må arbejde med hvad vi har. 2020 Deltagernes Pris er så blevet uddelt på baggrund af hvad der blev spillet af 2020-scenarier på Fastaval 2021.
Priser og nomineringer gør at scenarierne bliver diskuteret en masse. Det er super fint! Men der er ofte også nogle rigtig interessante ting ved de scenarier som ikke bliver Otto-betænkt, så derfor dette indlæg, hvor jeg vil se lidt på fire 2020/2021-scenarier, som er blevet spillet men ikke præmieret eller nomineret. Baggrunden er blandet – jeg har testet, spillet eller oversat, eller jeg har talt med folk, der har spillet dem. Titlerne er også links, så læs endelig løs! When in Doubt er allerede tilgængeligt på alexandria.dk, resten kommer snart (titlerne er links).
Drømmevandrerne, 2021
Af Amalie Sichlau
Dette er et pænt syret scenarie om en flok unge mennesker, der kører galt med alkohol involveret og havnet i en art drømmeverden, hvor virkelige konsekvenser dog i sidste ende presser sig på. Det er et scenarie om ung druk skrevet af en faktisk ung forfatter, og det giver det en ret umiddelbar nerve. I drømmeverdenen får de unge mennesker superkræfter og der er et sært puslespils-element, som giver god flavour, ikke mindst i form af hvad man IKKE kan med dem. Det bliver en art poetisk frustration, som fint understøtter scenariets temaer. Endelig er der et rigtig fint twist, som på en og samme tid presser spillerne og dog lader vigtige ting være åbne for fortolkning.
Hvor sporet ender, 2021
Af Anne Vinter Ratzer og Lars Kroll
Her har vi at gøre med et virkelig stilsikkert spaghetti-western scenarie. Det er ikke fast-paced action hvor der plaffes løs i ét væk, det er knirkende vindmøller, tumbleweed og dvælende blik på revolvermændenes (og revolverkvindens) ansigter — en sveddråbe, et par let sammenknebne øjne. Først når vi har brugt timer på at smage på alle de fire gunslingeres venskaber, fjendskaber og mange grunde til at skyde hinanden, formidlet gennem stemningsfulde scener falder de afgørende skud til sidst på et par sekunder. Scenariet får to ting til at spille virkelig godt sammen — muligheder og begrænsninger ved online rollespil, og de æstetiske genretræk ved spaghetti-westerns. Spaghetti-western rollespil elsker langsomme, detaljerige beskrivelser som alle bidrager til, og det gør online rollespil også. Samtidig udnytter Hvor sporet ender også nogle af online-rollespils muligheder for herligt gøgl, som ville være langt sværere ved et bord.
Memento Morrison, 2021
Af Mátyás Harpgándi
I sit endelige, dødelige syretrip kæmper Jim Morrison fra The Doors for at opnå spirituel oplysthed i de øjeblikke som han har tilbage at leve i, før stofferne tager livet af ham. Mátyás er ungarsk, så dette må være noget helt nyt og uden forbindelse til Fastaval-traditionen, ikke? Forkert! Inspirationen fra Forrykt [1] er stærk og direkte. Dog er dette ikke et scenarie som nogen dansker ville have skrevet sådan, og det er (også) derfor ret spændende læsning. Det er sjov, kreativ, legende brug af elementer fra Forrykt til et formål, som ligner Forrykts men dog er noget helt andet. Memento Morrison er samtidig et stramt struktureret og intellektuelt udfordrende scenarie. Benspænd (begrænsninger på antal af sætninger i en scene) og eskalernde virkemidler (som man åbner Sansningens Døre kommer flere og flere meta-regler i spil, som gør scenerne spirituelt syrede) gør det til en udfordrende og interessant spiloplevelse. Kom for Forrykt, bliv for det disciplinerede, stramt strukturerede syretrip.
When in Doubt, 2020
Af Sarah Jane Murdock
When in Doubt tager et stærkt personligt emne, gør det generelt og lader spillerne lege med det både følelsesmæssigt og individuelt. Emnet ligger tydeligvis forfatteren stærkt på sinde, men tilgangen er helt cool. Spillet går ud på at man som spilgruppe opbygger et fiktivt trossystem og trossamfund, laver en fælles hovedperson som er vokset op i troen, og så gennemspiller en række scener som leder frem til at hovedpersonen forlader troen og finder sig et liv udenfor. Man skiftes til at spille hovedpersonen i scenerne. Det er et scenarie som lægger op til nuancer og eftertænksomhed i forbindelse med et emne, der meget nemt kunne være druknet i raseri. When in Doubt er både sympatisk, interessant og veldrejet, og absolut både værd at læse og spille, hvis man er nysgerrig på spil, der arbejder med en høj grad af spiller-inddragelse i ansvaret for fortællingen.
*****
1: Forrykt blev skrevet til Fastaval 2015, og har været banebrydende og indflydelsesrigt. For eksempel har mit eget 2021-Fastaval-scenarie OGSÅ stærk og direkte Forrykt-indflydelse. . ↩