Fem råd til godt rollespil

Hvordan styrker man det gode rollespil? Ofte har diskussionen og forslag til løsninger af dette været centreret omkring spillederens rolle og formen på scenarier. Lidt firkantet kan man sige at snakken enten har drejet sig om hvordan spillederen med fast og myndig hånd kan lede de små spillere mod det ’rigtige’ rollespil, eller hvordan man forfatter det perfekte scenarie således at spillerne slet ikke kan undgå at spille godt.

Nedenstående fem råd er mit forsøg på at opstille nogle retningslinier, som jeg synes skaber ’det gode rollespil’. De kunne godt trænge til yderligere forklaring og konkretisering og jeg håber de kan udvikle sig til at blive en del af et eventuelt spillerkompendium til fastaval. Hvad siger I?

Tag ansvar!
Bidrag til fortællingen og tag ansvar for at det hele fungerer. Det er også din historie.

Giv plads!
Det er ikke kun din fortælling. Giv plads til at andre kan udvikle deres historie og støt dem når du kan. Respekter andres grænser.

Spil i nuet!
Lad dig gribe af fortællingen og hvor den fører hen. Stol på din intuition og pludselige indskydelser. Lad dig ikke holde tilbage af “ideen om den gode ide” (Tak, Morten og Monica).

Snak om det!
Vent ikke med at diskutere hvad der ikke fungerer. Forsøg at løse det mens i spiller. Tal med de andre hvis du er usikker.

Kend dig selv!
Lær af dine fejltagelser og sæt udfordringer for dig selv. Find ud af hvad du er god til og brug det. Kend dine grænser og hvornår du kan overtræde dem.

/Lars Nyberg

Advertisement

~ af Lars Nyberg på 1. januar 2008.

8 kommentarer to “Fem råd til godt rollespil”

 1. Hej Lars,

  Spændende, rigtig spændende. Jeg synes, at du har fat i nogle væsentlige pointer til at gøre spillerne til medskabere af den fælles rollespilsoplevelse. Jeg kan også godt lide, at du flytter fokuset over på spillerne til at bidrage til den gode oplevelse i stedet for at forfatter eller spilleder (lidt firkantet sagt) skal manipulere spillerne til den gode oplevelse.

  Jeg kan allerede se konturerne af en artikel til spillerkompendiet i dit materiale. Jeg kan godt lide alle fem punkter, men særligt punkt fire og fem finder jeg spændende – mest af alt fordi jeg gerne vil høre mere om dine tanker på disse områder.

  Pkt. 4 er et punkt, jeg primært kender fra spilleder-vinklen, da jeg jo primært er spilleder, så derfor vil jeg rigtig gerne se den fra en hardcore spiller-vinkel for at få nye perspektiver på denne side.

  Pkt. 5 er jeg ligeledes også spændt på. Du er meget velbevandret ud i disse områder, og jeg vil derfor meget gerne læse om dine tanker og erfaringer på dette område.

  Pkt. 1-3 skal heller ikke forklejnes, så et stort JA! til at du får uddybet dine fem punkter og meget gerne som en artikel.

 2. Jeg hadde et seminar/kurs på Arcon, en norsk spillfestival, under tittelen “Bli en Alfa-rollespiller!” Det var meget morsomt. I all hovedsak dreide det seg om 1) gode impro-teknikker (“ta imot ballen og spill den videre” – “ja, og…”), og det å forstå at god opposisjon driver en fortelling.

  Jeg vil (selvsagt) anbefale Keith Johnstones bok “Impro”, og Graham Walmsleys bok “Play Unsafe” (http://www.lulu.com/content/1436677).

 3. Hej Matthijs,

  Kunne dit seminar ikke blive skrevet om til en artikel til Spillerkompendiet? Vi vil også meget gerne have en artikel fra din hånd.

  Og jeg kan også anbefale Play Unsafe, fik den med posten i forgårs, og det hurtig og let læsning om impro-praksis i rollespil.

 4. Hep hep på artikler både fra Lars og Matthijs – husk der er “fame” i den slags biddrag..

 5. Jeg skal nok vurdere det, men det begynner å bli knapt med tid; det er mye som skal gjøres! (Et scenarie, bl. a. 😉 )

 6. Jeg vil gætte på at første trin er at sætte målet for et spillerkompendium.

  * Hvad skal med og hvad skal ikke med, “must have” versus “nice to have”.

  * Hvilken form skal den have, skal det være en slags guide med tip/tricks/forklaringer, eller mere artikelform som vi kender fra “beyond role and play” (dog mere folkeligt – nogle juhu-oplevelser) – måske endda bare en duplex printet flyer?

  * Skal det printes (herunder pdf) eller laves som hjemmeside?

  Og en helt masse andet. Bare lige lidt input herfra 🙂

 7. Hej kristoffer,

  Kristo og jeg har allerede lagt grumme planer for kompendiernes indhold. Som udgangspunkt bliver det en pdf, hvor vi vil få trykt en række eksemplarer til Fastaval, så man kan læse dem der. 🙂

  Mere kan ses her: http://fastaval.dk/index.php/forfatterbloggen/artikel/skriv_en_artikel/

 8. Jo flere der hedder Kristoffer, jo bedre.

  De ting der står på jeres indtil-videre-liste er nogenlunde dem jeg ville have skrevet i mit første indlæg, men tænkte det var for specifikt, og de første trin nok nærmere var at finde begrænsningerne – hvor meget skal med og derudover hvilken indfaldsvinkel skal man have på rollen som “spiller”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: